HOW COULD YOU NOT LOVE VEGETABLES - BACK TO NATURE, RECIPES PART ONE

 

Moja przygoda z warzywami zaczęła się dokładnie 10 lat temu. Pojechałam z przyjaciółką na weekend z jogą i poznałam fantastycznego kucharza z Indii. 
Gość dosłownie wyczarowywał kotleciki z warzyw, góry sałaty przekształcały się w najlepsze jedzenie pod słońcem. To było dla mnie objawienie. 
Odtąd zaczęłam kupować książki kucharskie o tematyce stricte warzywnej. 
 
Zaczęłam od książki Yotama Ottolenghi "Prosto". 
 
Musiałam nieźle się natrudzić, by zdobyć te wszystkie bliskowschodnie przyprawy.
Potem przeszłam przez stronę blogerki "Jadłonomia", by następnie zagłębić się w wegańskie odmiany potraw Magdy Jutrzenki.
Kupowałam mnóstwo książek, jednak na zawsze podstawą kuchni wegańskiej będzie Marek Zaremba. Uwielbiam wszystkie jego pozycje z kaszą jaglaną w roli głównej. 
 
Dzisiaj wracam do warzyw. Po latach pandemii, w której naprawdę ciężko było gdziekolwiek wyjść, a nasza działka nie nadaje się do sadzenia niczego, postanowiłam odejść od chipsów i słodkich bułek. 
Chcę znów poczuć cudowny smak, delektować się przyprawami. Chciałabym stać się weganką, nie mogę jednak jakoś obejść się bez jajek i miodu. Mogę zrezygnować nawet z ryb.  

Ostatnio kupiłam cudowną książkę Iny Rybaczyk z wegańskimi ciastami na święta. 

Dzisiaj chciałam przedstawić wam przepis, który bardzo lubię, ze względu na szybkość wykonania i cudowny smak.
 


 

 Zapiekanka z dyni pod pierzynką z orzechów i pestek dyni

Czasem nie chce mi się sięgać po przepisy. Po prostu mam je w głowie. I wtedy powstają najlepsze autorskie dania. Zapisuję je, by zrobić ponownie.

  • 1 dynia (jakakolwiek, ja przeważnie używam piżmowej)
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • pół szklanki zmielonych pestek z dyni
  • pół szklanki zmielonych orzechów nerkowca
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz
  • czasem dodaję do smaku szczyptę papryki ostrej
Dynię obieram ze skórki, kroję i wyłuskuję ziarna.
Myję i daję do osuszenia na ręcznik papierowy.
W tym czasie kroję cukinię na małe kawałeczki.
Dynię i cukinię polewam oliwą i mieszam.
Przekładam do żaroodpornego naczynia.
Czosnek wyciskam, dodaję odrobinę oliwy i soli. Odstawiam.
Mieszam z dynią i cukinią oraz wszystkimi przyprawami i solą.
Następnie posypuję parmezanem z nerkowców, czyli mielonymi nerkowcami, mielonymi pestkami dyni.
Wkładam na 20 minut do piekarnika na 170-180 st. C. Dynia ma być miękka, ale nie przypalić się.

Jeśli ktoś lubi więcej oliwy, to może oczywiście obficie polać nią gotowe danie.
Dariusz, mój mąż,  twierdzi, że ta zapiekanka świetnie komponuje się z pieczonym schabem ze śliwkami!




---------------------------
My adventure with vegetables began exactly 10 years ago. I went on a yoga weekend with a friend and met a fantastic chef from India. 
Guy was literally conjuring up chops from vegetables, mountains of lettuce transformed into the best food under the sun. It was a revelation for me. From then on I started buying strictly vegetable cookbooks. 
I started with Yotam Ottolenghi's book "Simple". I had to go to a lot of trouble to get all those Middle Eastern spices.
I then made my way through the blogger's website 'Jadłonomia' before delving into Magda Jutrzenka vegan varieties of dishes. 

I bought lots of books, but forever the staple of vegan cuisine will be Marek Zaremba. I love all of his items starring millet groats. 

Today I wanted to introduce you to a recipe that I really like because of its speed of execution and wonderful taste.

Pumpkin casserole under a nut and pumpkin seed crust


Sometimes I don't want to reach for recipes. I just have them in my head. And that's when the best original dishes are created. I save them to make again.

  • 1 pumpkin (any pumpkin, I usually use muskmelon)
  • 1 diced courgette
  • 1 onion
  • 1 clove of garlic
  • 2-3 tbsp good olive oil
  • half a cup of ground pumpkin seeds
  • half a cup of ground cashew nuts
  • pinch of turmeric
  • 1 teaspoon sea salt
  • pepper
sometimes I add a pinch of hot pepper to taste 
I peel the pumpkin, slice and scoop out the seeds.
Wash and let dry on a paper towel.
Meanwhile, I cut the courgette into small pieces.
Pour olive oil over the pumpkin and courgette and mix.
Transfer to an ovenproof dish.
I squeeze the garlic, add a little olive oil and salt. Set aside.
I mix with the pumpkin and courgette and all the spices and salt.
Then I sprinkle with cashew parmesan, or ground cashews, ground pumpkin seeds.
I put it in the oven for 20 minutes at 170-180 degrees C. The pumpkin should be soft but not burnt.

If anyone likes more oil, they can of course pour it generously over the finished dish.
Darius, my husband, says that this casserole goes well with roast pork loin with prunes!






 Today I'm back to vegetables. After years of pandemonium, where it was really hard to go anywhere and our allotment is unsuitable for planting anything, I've decided to move away from crisps and sweet rolls.
I want to experience wonderful flavours again, to savour the spices. I would like to become vegan, however, somehow I cannot do without eggs and honey. I can even give up fish.  

I recently bought a wonderful book by Ina Rybaczyk with vegan cakes for Christmas.
 
https://apetinar.com/produkt/zdrowe-slodkosci-nie-tylko-na-swieta-weganski-ebook-swiateczny/

Comments