Jak ważne jest to co spożywamy, możemy przekonać się na co dzień.
Według ajurwedy najważniejsze jest
- jedzenie
potem
- psychika
a na końcu
- higiena.
Według ajurwedy należy:
- całkowicie zrezygnować z pokarmów smażonych
- mlecznych
- tłustych
- żywności przetworzonej
- jajek
- cukru
- kawy, herbaty
- wszelkich napojów słodzonych
- pieczywo na drożdżach
To co jeść?
Należy jeść dużo ciepłych zup warzywnych. Gotowanych warzyw. Pieczonych. Latem surowych.
Należy pamiętać o tym, że nie tylko z nabiału czerpiemy siłę i witaminy, ale przede wszystkim z roślin.
"Wiele korzyści człowiek czerpie ze światła słonecznego, można także uzyskać z roślin zielonych. Każdy kto żyje w mieście, powinien pomyśleć i zastosowaniu zielonych warzyw jako o sposobie wprowadzenia do organizmu światła słońca". (Doktor Bernard Jensen "Magia poprzez chlorofil")
Dlatego dzisiaj na śniadanie i obiad proponuję zupę z cukinii.
Według ajurwedy najważniejsze jest
- jedzenie
potem
- psychika
a na końcu
- higiena.
Według ajurwedy należy:
- całkowicie zrezygnować z pokarmów smażonych
- mlecznych
- tłustych
- żywności przetworzonej
- jajek
- cukru
- kawy, herbaty
- wszelkich napojów słodzonych
- pieczywo na drożdżach
To co jeść?
Należy jeść dużo ciepłych zup warzywnych. Gotowanych warzyw. Pieczonych. Latem surowych.
Należy pamiętać o tym, że nie tylko z nabiału czerpiemy siłę i witaminy, ale przede wszystkim z roślin.
"Wiele korzyści człowiek czerpie ze światła słonecznego, można także uzyskać z roślin zielonych. Każdy kto żyje w mieście, powinien pomyśleć i zastosowaniu zielonych warzyw jako o sposobie wprowadzenia do organizmu światła słońca". (Doktor Bernard Jensen "Magia poprzez chlorofil")
Dlatego dzisiaj na śniadanie i obiad proponuję zupę z cukinii.
Zupa z cukinii
2 duże cukinie pokrojone w kostke lub poszatkowane
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
1 ziemniak umyty i pokrojony w kostkę
1 łyżka oleju kokosowego
300 ml wody
1/2 miękkiego awokado
1-2 łyżeczki soku z limonki
szczypta tymianku
Sól i pieprz do smaku
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
1 ziemniak umyty i pokrojony w kostkę
1 łyżka oleju kokosowego
300 ml wody
1/2 miękkiego awokado
1-2 łyżeczki soku z limonki
szczypta tymianku
Sól i pieprz do smaku
Cukinie wymyj, poszatkuj i posól. Pokrój cebulę w kostkę. W
garnku o grubym dnie podsmaż na oleju kokosowym cebulę, a następnie
dodaj cukinie i ziemniaka. Dolej wodę i gotuj około 25 minut. Przed
końcem gotowania dosyp tymianek, dodaj sól i pieprz. Dolej sok z limonki i
dodaj awokado. Gotuj 5 minut. Zmiksuj. Podawaj z grzankami.
Comments
Post a Comment